Конкурс 58. Октобарски салон

Конкурс
58. Октобарски салон
Септембар – новембар 2020. године
Кустоси: Иларија Марота и Андреа Баћин

Опште карактеристике

Одбор Октобарског салона и Културни центар Београда, организатор, расписују конкурс за уметнике, уметнице и уметничке групе 58. издања Октобарског салона.

  1. Октобарски салон носи радни назив Сањари (The Dreamers).

„Филозофи се већ вековима баве питањем у којој се мери вањски свет може сматрати стварним, користећи ониричко као аргумент за критику свега што доживљавамо поузданим. Данас се чини да је убрзани развој нових технологија то питање учинио беспредметним. Могућност стварања и учествовања у све софистициранијим виртуелним просторима делује као бег од реалности, бег у димензију која није строго ониричка али се, сасвим извесно, тиче наших снова.

Основна намера Сањара лежи у преиспитивању не само варљиве и двосмислене природе реалног, већ и простора уметности, који је замишљен као простор слободе који може да доводи у питање извесност реалног света, стеченог знања и наших уверења. У свету у ком културне, религијске, па чак и експресивне баријере постају све веће, уметници реагују на парадоксалне случајности супротстављених ставова, какви су отвореност, пропустљивост, неповерење и одбијање, стварањем једног новог простора. Простора у коме је могуће експериментисати расним, сексуалним и друштвеним слободама, простором у ком уметност нема једну већ многе форме, захваљујући сталној размени између виртуелног и физичког.

Питање које се поставља је следеће: Како се може посматрати свет данашњице? На који начин уметници могу да појасне комплексну природу савременог човека? У вишезначном свету у ком живимо, снови су израз човекове основне потребе. Сањари тако постају житељи једног метафоричког света у ком никакве баријере, ограничења, или границе не могу да спрече приступ земљи у којој је могуће редефинисати време, правила, ставове, или развити нове сценарије, нове путеве и нове крајолике. То је место на ком категорије прошлости, садашњости и будућности више не постоје, већ у ком један напуштени свет дефинише структуру неког новог доба.

Биографије кустоса можете преузети овде .

 Конкурс је међународног карактера.

Кустоси 58. Октобарског салона задржавају право избора учесница и учесника директним позивом, као и избора уметничких радова који су актуелни за концептуални оквир изложбе.
Учеснице и учесници конкурса своје предлоге могу да пошаљу најкасније до 1. јуна 2019. искључиво у дигиталном формату на електронску адресу oktobarskisalon@kcb.rs

Сви текстуални материјали за конкурс морају да буду послати на српском и енглеском (или само на енглеском), а целокупни материјал неопходан за учешће на конкурсу потребно је послати у једном мејлу.

У наслову мејла написати име учеснице/учесника конкурса као и име конкурса „58. Октобарски салон“.

Материјал за конкурс треба да садржи следеће:

  • Личне податке: име и презиме, адреса, имејл адреса и контакт телефон
  • Професионалну биографију и портфолио са документацијом последњих продукција или дела (уколико уметник или уметничка група немају интернет презентацију)
  • Кратак опис рада(ова) и/или изложбеног пројекта који се предлаже (највише до 1800 карактера или 300 речи)
  • Оквирну цена продукције и/или постпродукције у случају продукције новог рада или планираних трошкова постпродукције
  • Уметници који предлажу видео радове треба да обезбеде линк за преглед (Vimeo, Youtube…)

Предлози који буду стигли после наведеног рока или буду непотпуни неће бити узети у разматрање.
Конкурс је отворен од понедељка 22. априла 2019. године и траје до 1. јуна 2019.
Резултати конкурса ће бити објављени најкасније до краја јула 2019.

Одбор Октобарског салона и Културни центар Београда, организатор манифестације, обавезују се да ће поштовати сва морална ауторска права свих учесника конкурса и заштитити предложене ауторске идеје на основу Закона о ауторским правима.

О Октобарском салону

Октобарски салон је међународна изложба савремене уметности, која се од 2014. године реализује сваке друге године у периоду између септембра и децембра, траје шест недеља, нема стални изложбени простор, већ се сваке године бира нови у зависности од расположивости и концепта уметничког директора/кустоса. Октобарски салон је основао Град Београд 1960. године као изложбу најбољих остварења из области ликовних уметности (од 1967. и примењених уметности), а тада по угледу на изложбе Париских салона.
Током своје историје, Салон је мењао концепцију и облике организовања, а 2004. добио је међународни карактер и постао једна од значајних референтних тачака за српску али и регионалну уметничку сцену. Одбор Октобарског салона, кога именије Град Београд, одлучује о концепцији манифестације, уметничкој(ом) директорки(у)/кустоскињи(су) као и о члановима међународног жирија, који додељује награду Октобарског салона.
Октобарски салон има своја правила која су донета Одлуком о сталним манифестцијама у области културе од значаја за Град Београд 2007. године. Циљ му је представљање и афирмација најзначајнијих нових остварења домаћих и страних аутора из области визуелних уметности и нема статус правног лица.

Досадашњи кустоси међународних издања Салона били су: Анда Ротенберг, Дарка Радосављевић и Небојша Вилић, Рене Блок, Лоран Хеђи, Бојана Пејић, Бранислава Анђелковић, Јохан Поусете и Селиа Прадо, Аленка Грегорич и Галит Еилат, Бранислав Димитријевић и Мика Ханула, кустоска група Red Min(e)d, Николаус Шафхаузен, Дејвид Елиот, Гунар и Даниејл Кваран.

www.oktobarskisalon.org

Чланови Одбора Октобарског салона од фебруара 2019:
Гордана Гонцић, председница, Светлана Јовановић, Маја Коларић, Ђорђе Озболт и Владислав Шћепановић

Оснивач и покровитељ: Град Београд
Подршка: Министарство културе и информисања Републике Србије

Организатор: Културни центар Београда
Кнез Михаилова 6/I, 11000 Београд, Србија
www.kcb.org.rs

Контакт особа:
Катарина Костандиновић
Историчарка уметности и асистенткиња кустоса у Културном центру Београда
katarina.kostandinovic@kcb.org.rs