КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА Београдска зима 2019 Перачи прозора Нина Ивановић

 КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА Београдска зима 2019

Перачи прозора Нина Ивановић

Први пут ове године, Kултурни центар Београда придружује се градској манифестацији за прославу новогодишњих и божићних празника „Београдска зима“са својим пројектом „Перачи прозора“, уметничким радом Нине Ивановић.

Овај пројекат је пре свега значајан због промоције Октобарског салона, најзначајније изложбе савремене уметности код нас и у региону, манифестације од значаја за град Београд чији је Културни центар Београда дугогодишњи организатор. Сматрамо да продукцијом и постављањем уметничког рада Нине Ивановић, Културни центар Београда може да допринесе и обогати визуелну слику нашег града и још више ојача позицију Београда као све важнијег,новог центра савремене визуелне уметности.

Пројекат је посвећен већ постојећој публици, али у исто време има за циљ да упозна мање информисане посетиоце и пролазнике са Октобарским салоном и привуче потенцијалну нову публику. Положај наше зграде на почетку Кнез Михаилове улице, у самом центру Београда, нам свакако олакшава, али нас и обавезује да Београду, његовим гостима и нашим драгим суграђанима пружимо и понудимо уметнички рад, привремено изложен ван уобичајеног, унутрашњег галеријског простора. На тај начин уметност постаје видљивија и доступна пролазницима који не морају нужно да буду спремни  да одвоје време и посете неки од наших и осталих београдских галерија или музеја.

Свесни смо значаја новогодишњих празника и атмосфере која их прати и потребе да поред угоститељског и забавног град Београд, обогати туристичку понуду и културним садржајем.  У тој мисији се Културни центар Београда са правом сматра одговорним и позваним да као и до сада, креира и изнова обогаћује културни простор града.

Због свега овога смо се одлучили да ове године позовемо уметницу Нину Ивановић, награђену на 57. Октобарском салону, да уради рад у јавном простору. Њен уметнички рад подразумева израду скулптуре на тему светлосних форми.

У досадашњој уметничкој пракси Нина Ивановић се служила  фотографијом и цртежима (дводимензионалним и просторним) како би приказала свакодневне тренутке, градско окружење и пејзаже. Радови које прави за одређену изложбу/прилику поред тематике, често су одређени и архитектуром простора у ком се приказују. У овој конкретној ситуацији постоји и један искорак у односу на њен досадашњи рад, а то је рад са светлом. Узимајући све задате услове у обзир, као и какофонију новогодишње расвете, уметница је дошла до тога да прозори канцеларија Културног центра Београда треба да добију светлеће пераче прозора. Темом перача прозора бавила  се у својим ранијим радовима кад је била инспирисана плесно-циркуским покретима извођача и генерално специфичном врстом послова који захтевају другачије (екстремне) начине кретања. Кретање уз помоћ конопца како би се обавио један посао учинио је у њеним очима пераче прозора акробатама, алпинистима и уједно радницима.

Уметнички рад Нине Ивановић ће након излагања бити дониран одабраној здравственој, образовној или установи дечије заштите као поклон града Београда.

Овај пројекат може бити иницијатива да  следећих година у периоду око новогодишњих и божићних паразника у Београду настане својеврсна  Галерије на отвореном у којој ће излагати већи број уметника. На овај начин објединили бисмо празничну атмосферу и промоцију савремене визуелне уметности у јавном простору.

Нина Ивановић је рођена 1986. у Београду. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду 2010. године, смер сликарство. Од 2006. активно учествује на уметничкој сцени кроз домаће и интернационалне радионице, летње школе, групне и самосталне изложбе. Добитница је награде за цртеж Факултета ликовних уметности за школску 2008/09. годину, 2014. године је добила прву награду из Фонда Владимир Величковић, а 2018. године добила је награду 57. Октобарског салона. Током три месеца 2013/14. била је на резиденцијалном програму у Гло’Арт центру у Белгији и 2017. године месец дана је провела у Базелу (Швајцарска) на резиденцији Куцкуцкс Нест.

Заједно са још шест колега и колегиница основала је Уметнички колектив У10 са којим од 2012. године води Уметнички простор У10. Живи и ради у Београду.

www.ninaivanovic.com