У оквиру пратећег програма овогодишњег Октобарског салона, у јутарњим часовима сваке друге суботе испред Музеја Југославије, Културни центар Београда – у чијој се организацији ова манифестација одржава већ 58. пут – нуди програм за љубитеље уметности и активног живота. Поклоници outdoor културе имаће могућност да од раних јутарњих часова учествују у ОС Урбан хајку, а затим да присуствују ОС Арт бранчу.

Пратећи тему овогодишњег Октобарског салона – Сањари, заинтересоване за ову врсту програма током шетње чекају приче о сновима архитеката, уметника и некадашњих политичара, а затим, у хладу борова, уз кафу и сладолед, размишљања савремених мислилаца на тему сањарења.

Датуми одржавања ових програма су 3, 17, 31. јул и 14. август.

ОС Урбан хајк креће од 10.00 ујутру, са састанком на аутобуској станици у Булевару кнеза Александра Карађорђевића (линије 40 и 41, правац ка центру). Потребно је да се заинтересовани за овај програм пријаве на адресу jovana.radovanovic@kcb.rs. Број хајкера је ограничен на 30.

Током ОС Урбан хајка упознаћете се са широм околином Музеја Југославије: Стадионом ЈНА, војним солитерима и комплексом бившег меморијалног центра, као и са архитектуром и урбанистичким захватима који су формирали ову целину на ободу Дедиња. А где је урбанизам, ту су и политика и идеологија. Причаћемо о архитекти Михаилу Мики Јанковићу, аутору ових и многих других значајних објеката у Београду.

Други део хајка посвећен је уметности у јавном простору, њеном значају и променама које су се у овој области догодиле кроз време. У парку испред Музеја сањарићемо уз радове уметника који су учесници 58. Октобарског салона. Уласком у башту Музеја, уз скулптуре из музејске колекције, поново ћемо ући у неко друго време, али у савременој интерпретацији.

Током хајка о архитектури и уметности разговараћемо са Аном Кнежевић, Катарином Констандиновић и Аном Панић, историчаркама уметности.

Шетња се завршава у подне испред Музеја Југославије.

ОС Арт бранч који ће водити Дарка Радосављевић континуирана боркиња за савремену уметност почиње у 12.00 у простору рада По сну Пјерa Уига. Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз сладолед и кафу где позвани гост/ гошћа из области филозофије, књижевности, социологије, архитектуре, дизајна, медицине… у 15 до 20 минута излаже своја размишљања – овом приликом на тему сањарења.

Као припрему за размишљање пред први Арт бранч, Дарка Радосављевић нам најављује:

О ДРУГАЧИЈОЈ СВАКОДНЕВИЦИ
Како убедити публику и доносиоце одлука да је савремена уметност важна за друштво? Која је позиција индивидуалца носиоца промена, која је „цена“ личног става? Зашто је неопходна подршка? Ко треба да каже „Цар је го“ у савременим уметничким праксама, ко треба да га чује? Да ли треба да одустанемо од професионалног и друштвеног ангажмана да бисмо се осећали нормално и испуњено?

Број места није ограничен. Временске прилике неће утицати на померање програма, зато се посетиоцима предлаже да прате прогнозу и понесу адекватну опрему за услове ових активних културних догађаја.