ОКТОБАРАЦ НА ПИКНИКУ
Субота, 14.8.2021.
Урбан хајк, од 10.00
Арт бранч, од 12.00
парк Музеја Југославије

У оквиру пратећег програма овогодишњег Октобарског салона, у јутарњим часовима сваке друге суботе испред Музеја Југославије, Културни центар Београда – у чијој се организацији ова манифестација одржава већ 58. пут – реализовао се програм за љубитеље уметности и активног живота. Поклоници оутдоор културе имаће могућност да од раних јутарњих часова учествују у последњем ОС Урбан хајку, а затим да присуствују и последњем ОС Арт бранчу (гост Бојан Вулетић, редитељ).
Пратећи тему овогодишњег Октобарског салона – Сањари, заинтересоване за ову врсту програма током шетње чекају приче о сновима архитеката, уметника и некадашњих политичара, а затим, у хладовини, уз кафу и колаче, размишљања савремених мислилаца на тему сањарења.

ОС Урбан хајк креће од 10.00 ујутру, са састанком на аутобуској станици у Булевару кнеза Александра Карађорђевића (линије 40 и 41, правац ка центру). Потребно је да се заинтересовани за овај програм пријаве на адресу danica.prodanovic@kcb.rs. Број хајкера је ограничен на 30.

Током ОС Урбан хајка упознаћете се са широм околином Музеја Југославије: Стадионом ЈНА, војним солитерима и комплексом бившег меморијалног центра, као и са архитектуром и урбанистичким захватима који су формирали ову целину на ободу Дедиња. А где је урбанизам, ту су и политика и идеологија. Причаћемо о архитекти Михаилу Мики Јанковићу, аутору ових и многих других значајних објеката у Београду.

Други део хајка посвећен је уметности у јавном простору, њеном значају и променама које су се у овој области догодиле кроз време. У парку испред Музеја сањарићемо уз радове уметника који су учесници 58. Октобарског салона. Уласком у башту Музеја, уз скулптуре из музејске колекције, поново ћемо ући у неко друго време, али у савременој интерпретацији.
Током хајка у суботу 14.8. о архитектури и уметности разговараћемо са Владаном Путник, Катарином Костандиновић и Маријом Ђорговић, историчаркама уметности.
Шетња се завршава у подне испред Музеја Југославије.

Арт бранч – Бојан Вулетић
ДРАМАТУРГИЈА СНОВА И ФИЛМСКИ ОНИРИЗАМ

ОС Арт бранч почиње у 12.00 у простору рада По сну Пјера Уига. Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз сладолед и кафу где позвани гост/ гошћа из области филозофије, књижевности, социологије, архитектуре, дизајна, медицине… у 15 до 20 минута излаже своја размишљања – овом приликом на тему сањарења.

Као припрему за размишљање пред арт бранч редитељ Бојан Вулетић нам најављује:

„По моме осећању искуство сневача је слично искуству песника… Спавач склапа слике као што песник склапа речи: они их употребљавају са више или мање среће да би говорили о себи…“

Маргерит Јурсенар

 

Живећи у времену виртуелних социјалних мрежа са којима реалност постаје све мање опипљива, а брзина, бука и површност једини модели емотивног суживота, потреба за сневањем постаје једини начин да се боље разуме шта се дешава око нас и у нама. Причање причање и сневање су у многоме слични процеси. Шта је то што можемо научити сневајући те применити на уметничко стваралаштво? Како нам у свему томе може помоћи драматургија снова и филмски ониризам?